Podczas organizacji konferencji, targów lub innego wydarzenia biznesowego, trzeba pamiętać nie tylko o odpowiednim przygotowaniu sali, sprzętu multimedialnego oraz zaplecza technicznego. Spore znaczenie mają także przerwy kawowe i lunchowe – większe, niż początkowo może się wydawać. Z tego właśnie powodu warto skorzystać z pomocy profesjonalistów odpowiedzialnych za catering. Dzięki nim zyskasz spokój, że wszystko przebiegnie tak, jak należy.
Przerwa kawowa i lunchowa – w jakim celu są organizowane?
Długie dyskusje, prezentacje, analizy rynku i tego, jak może zmieniać się on w najbliższej przyszłości. Tematów na eventach biznesowych zazwyczaj nie brakuje, dlatego mogą one trwać nawet kilkanaście godzin (nierzadko rozkładane są one na kilka dni). Oczywiste wydaje się, że uczestnikom tych wydarzeń potrzebne są przerwy, żeby coś zjeść, wypić kawę i zebrać siły. Jak się jednak okazuje, czas ten można wykorzystać również w innym celu.
W czasie przerw kawowych i lunchowych osoby biorące udział w evencie mają okazję, by się poznać, przedyskutować palące problemy i nawiązać kontakty biznesowe. Dla wielu przedstawicieli firm to właśnie te chwile mają największe znaczenie podczas konkretnych wydarzeń. Jako organizator, musisz więc zadbać, aby spełniły one swoją funkcję. O czym warto pamiętać?
- Jeżeli event biznesowy trwa zaledwie kilka godzin, jedna przerwa kawowa w zupełności wystarczy. W sytuacji, gdy program przewiduje całodniowe wykłady, rozmowy i rozważania, przerwy kawowe mogą być dwie, a nawet trzy. Do tego powinna dojść jeszcze przerwa na lunch, w trakcie której uczestnicy zjedzą większy posiłek.
- Przerwy kawowe przeważnie odbywają się w tym samym pomieszczeniu, co event. Nieco inaczej wygląda sprawa z obiadem – w tym przypadku dobrze jest zadbać o wynajęcie osobnej, więksi sali, restauracji lub stołówki. Przeanalizuj dokładnie liczbę gości, tak aby zapewnić każdej osobie miejsce przy stoliku.
- Sporym wyzwaniem organizacyjnym okazują się eventy kilkudniowe. Głównie dlatego, że musisz przewidzieć ilość spożytej kawy, posiłków oraz mniejszych przekąsek. Lepiej nie szukać za wszelką cenę oszczędności, ponieważ ostatniego dnia pojawi się poważny problem związany z brakiem potrzebnych produktów.
Organizacja przerwy kawowej i lunchowej na evencie biznesowym – o czym pamiętać?
Choć przygotowanie przerw może wydać się proste, w praktyce często dochodzą liczne problemy, także te trudne do przewidzenia. Żeby więc zminimalizować ryzyko wpadki, warto skorzystać z pomocy osób wyspecjalizowanych w tego typu wydarzeniach. Najlepszym wyborem bez wątpienia okaże się dobra firma cateringowa.
Dlaczego? Ponieważ gwarantuje ona usługi o charakterze kompleksowym. W trakcie przerw kawowych możesz liczyć na, a jakże, świeżą kawę, przekąski, jak również niezbędne naczynia i pojemniki. Jeśli zaś chodzi o lunch, firmy cateringowe zapewniają wsparcie podczas przygotowywania menu odpowiadającego potrzebom zaproszonych gości.
Catering na eventach biznesowych to ponadto kwestie związane z dostarczeniem niezbędnych produktów, ich podaniem, a także profesjonalną obsługą w trakcie eventów. Skorzystanie z pomocy firmy cateringowej to sposób na załatwienie wszystkiego od A do Z, bez nieprzewidzianych problemów.
Co podać w trakcie przerwy kawowej i lunchowej?
Podczas przygotowywania eventów biznesowych musisz zaplanować, co podasz między kolejnymi panelami. Przerwa kawowa, jak sama nazwa wskazuje, powinna polegać na spożywaniu kawy. Idealny „coffee break” musi zawierać również:
- pozostałe napoje, takie jak herbata, woda, czy soki,
- przekąski w postaci słodkości, kanapek, czy też croissantów,
- owoce – jabłka, winogrona, gruszki itd.
Nieco więcej trudności sprawić może przerwa lunchowa. W jej przypadku menu będzie bardziej zróżnicowane. Warto postawić zarówno na dania mięsne, jak i wegetariańskie. Dobrym rozwiązaniem wydaje się szwedzki stół, dzięki któremu każdy uczestnik eventu będzie mógł zjeść to, co lubi. Odpowiednia firma cateringowa pomoże Ci w dopięciu wszystkiego na ostatni guzik.
Comments